2021-02-09 08:40:43• hírek • Szatmár.ro

Kétszázötvenezer ember életét változtatták meg, mindössze hat hónap alatt

Kovács Zoltánt, az Ave Bihor hulladékszállító vállalat igazgatóját kérdeztük az elmúlt fél év tapasztalatairól, hiszen éppen hat hónap telt ez azóta, hogy a vállalat megkezdte nagyszabású hulladék-szállítási projektjét Bihar megyében, ahol 62 településen biztosítják a szolgáltatást.

Számunkra is érdekes lehet a szomszédos megyében felmutatott eredmény, hiszen esély van rá, hogy akár már az idei évben megveti lábát Szatmárnémetiben is a vállalkozás, amennyiben őket hirdetik ki a megyeközpont szemétszállításáért és köztisztaságáért kiírt verseny végső győzteseként.

Hat hónap telt el azóta, hogy kezdetét vette Bihar megye történetének legambiciózusabb szelektív hulladékgyűjtési projektje, azóta több mint 250 000 ember számára vált mindennapi rutinná a háztartási hulladék öt frakció szerinti külön gyűjtése. Ennek eredményeképpen a keletkezett hulladék 35%-kal csökkent, a külön gyűjtött gyűjtött szemét mennyisége pedig megduplázódott. A rendszer egyre jobban működik, bár bizonyos aspektusait tekintve még szükség van javításokra.



Szatmár.ro: Hogyan indult ez a projekt?

Kovács Zoltán: A tavalyi év szeptemberében, egy nehéz és kihívásokkal teli esztendőben, egy egészségügyi világjárvány közepén elindítottunk egy elég bonyolult, de ambiciózus projektet. Az volt a feladatunk, hogy több mint 80 000 Bihar megyei háztartás megtermelt hulladékáról gondoskodjunk. Ehhez a Szalacson és az Alsókocsobán (Bihar megyei települések – szerk. megj.) sikerrel alkalmazott modellt vettük át, aminek a lényege, hogy a háztartási hulladékot öt tétel szerint gyűjtse a lakosság.

Ugyanakkor elnyertünk Bihar megye hat egységéből négyben a hulladékszállítási feladatokat, ezzel pedig az ország nyugati részén a legnagyobb jelenléttel rendelkező hulladékkezelő üzemeltetővé váltunk.



Szatmár.ro: Mire volt szükség a projekt beindításához?

Kovács Zoltán: Az első dolog az volt, hogy jelentős összegeket fektettünk a berendezéseink és a technológiai felszereléseink beszerzésébe. Vásároltunk 43 darab Euro 6-os besorolású teherautót, amelyek lehetővé teszik a hulladék öt frakcióban való gyűjtését és szállítását. Ezek további 13-mal egészültek ki, amely az átrakóállomásokról, zárt konténerekben, a hulladékok átszállítását segítik elő a nagyváradi regionális hulladéklerakóba.

Vásároltunk több mint 200 000 RFID-chippel ellátott hulladékgyűjtő edényt, melyek által nyomonkövethetővé válik, melyik tároló kihez tartozik, illetve, hogy egy adott háztartástól hányszor ürítettük ki ezeket, egy adott időszakban.



Szatmár.ro: Milyen eredményeket sikerült felmutatni ez idő alatt?

Kovács Zoltán: Hat hónap kemény munka után számot vetettünk:

  • 11 500 tonna hulladékot szállítottunk el
  • az általunk lefedett területeken a keletkezett hulladék mennyisége pedig 36,25%-kal csökkent.

Úgy gondoljuk ez egy hatalmas eredmény, amely nem jöhetett volna létre annak a 250 000 ügyfélnek a mellénk-állása nélkül, akikkel heti szinten együttműködünk.



Ugyanakkor szerettünk volna tavaly több tájékoztató kampányt is szervezni a települések lakosainak számára, de a világjárvány e tekintetben megnehezítette dolgunkat. Viszont azt tapasztaltuk, hogy ezek hiánya nem jelentett gondot senki számára, hiszen az elért eredmények messze meghaladták várakozásainkat.



Szatmár.ro: Mit hoz a 2021-es esztendő a cég ügyfelei számára?

Kovács Zoltán: Az ügyfeleinkkel folytatott együttműködés első hat hónapja megmutatta nekünk azokat a szempontokat is, amelyeken még dolgoznunk kell, hogy minden tekintetben teljesíteni tudjuk a tőlünk elvártakat. Való igaz, nem minden működött tökéletesen, nem sikerült mindent tesztelni, és hibákat is elkövettünk, de ezeket a jövőben folyamatosan szeretnénk kijavítani.

Szeretnénk ügyfeleinkhez közelebb kerülni, telefonon, e-mailen, és a közösségi médián keresztül is meghallgatni a velünk szerződésben állók igényeit. Facebook-oldalunk aktívan működik, ott kérdéseket tehetnek fel nekünk és javaslatokat küldhetnek a szolgáltatás minőségének javítása érdekében, hogy az a lehető legmagasabb színvonalú lehessen.

A cél közös: a megyénk tiszta legyen, olyan folyóvizekkel, amelyek pet-palackoktól mentesek, és olyan erdőkkel, amelyekben élvezhető lehet a családdal való séta.



Elveink olyan európai normákat követnek, amelyeket az unió legfejlettebb és legzöldebb országaiban is alkalmaznak.

Minden Szalacson kezdődött, 2018-ban, amikor a község öt frakcióban kezdte gyűjteni a háztartási hulladékot. Itt a projekt első 3 hónapja után az újrahasznosítható hulladékok aránya 66%-ra ugrott a projekt előtti időszakhoz képest, amikor csak 3% volt. Gondoljunk bele, hogyha ezt Bihar, Szatmár, vagy az ország bármelyik megyéjének, bármelyik településén meg lehetne valósítani. Összefogással az álom valósággá válhat.

Szatmár.ro: Apropó szatmári szemétszállítás. Hogy áll a kiírásért folyó verseny?

Kovács Zoltán: A Florisal ellenében vettünk részt egy közbeszerzésen, ahol a mi ajánlatunk mind műszakilag, mind gazdaságilag kiforrottabb, és egy nyugat-európai szintű hulladékkezelési technológián alapszik, melynek célja az újrahasznosítható hulladékok mennyiségének növelése és a hulladéklerakóba kerülő mennyiségek minimálisra csökkentése. Ezek az elemek az ellenfél ajánlatában hiányosan találhatóak meg.

A bukaresti fellebbviteli bíróság helyt adott az észrevételeinknek, miszerint a Florisal ajánlata hiányos műszakilag és számszakilag. Ezen hiányosságok pedig vélhetően a tapasztalat hiányára vezethetők vissza. Így jelenleg az ajánlatok újraértékelése történik az önkormányzati bizottság által.

Szatmár.ro: Mennyire érzik kihívásnak egy egész város ellátását?

Kovács Zoltán: Méreteiben hasonló feladattal már megküzdöttünk az eddigiekben is. Úgy gondoljuk, hogy szatmári kihívás is teljesíthető.

Másfelől ez a kihívás ugyanúgy a szatmári lakosok számára is nagy lesz. A számításaink szerint szükség lesz legalább fél évre, hogy mindenkiben tudatosuljon, mi is ennek az egésznek a menete, illetve időre lesz szükség a hulladékok külön-gyűjtésére való átállásra is.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: